CB postaja

Človek že mora biti nor, da razume tiste, ki svoj dragoceni čas zapravljajo z govorjenjem po postaji. Vendar vseeno ni tako, saj, kako bi drugače razumeli današnjo zasičenost z GSM aparati (ki jih uporabljamo včasih samo za neobvezen pogovor). In tu se lahko radijska komunikacija še kako izkaže. Če ne drugače, vsaj naročnine ni več.

Kaj CB je?
Kratica pomeni Citizen Band (mestni val), in v takem območju običajni operaterji tudi delujejo. Frekvenčno področje je od 27.960 - 27.410 kHz in je razdeljeno v 40 kanalov. Vrsta modulacije ja frekvenčna (F3E).
Velika večina operaterjev se med seboj pozna, saj gre le za omejen krog uporabnikov. Tako je bilo pred 10. leti na območju Trbovelj okoli 100 aktivnih operaterjev, cenenost uporabe GSM aparatov pa je to danes zreducirala na par (dva) borcev.

Kaj potrebujemo?  (ta odstavek je bil napisan leta 1994, cene ostajajo danes podobne, le 1 EUR = 2 DEM)
Za začetek ne veliko.  - postajo (rabljene dobimo že za cca. 150 DEM)
                                  - anteno (rabljene okoli 5000 SIT, nove okoli 12000 SIT)
                                  - usmernik (če znate "lotat", je lahko stvar praktično zastonj, drugače okoli 5000 SIT)
                                  - kabel za povezavo antene s postajo (RG-85 = 1 DEM/m)
                                  - nosilec antene (1/2 colske cevi, odvisno kako visoko bomo anteno postavili)
Stroški kaj hitro poskočijo, ko si operater omisli boljšo in zmogljivejšo opremo. Ni redkost, da znaša vrednost celotne opreme tudi 8000 DEM in več.

Zgodovina
Začelo se je nekje v bivši JNA, ko sem moral skrbeti med drugim tudi za zveze. In ko te strast zagrabi, te ne spusti.
V Ljubljani, v bloku, ni bilo prave možnosti, pa tudi ne denarja za kaj takega. Po selitvi v Trbovlje pa so se stvari kaj hitro odvijale. Prvi nerazporejeni denar je šel za CB postajo in majhno mobilno anteno. Verjetno razumete, zakaj sem po enem tednu zamenjal 20 cm veliko anteno za 2.75 m veliko anteno, ko pa še na Dobovec nisem slišal.
V tistem času nas je bilo kar veliko (okoli 100). Tako smo ustanovili tudi klub z imenom CB Mladi, ki pa danes ne obstaja več. V tistem času sem večino časa govoril z operaterji v Trbovljah in bližnji okolici (do Celja ali Velenja). Počasi pa človeka začne zanimati še kaj več. Sledil je nakup nove postaje in malo večje antene, (ki je še danes na hiši).

Takrat šele človek spozna, da se da delati tudi na mednarodnih zvezah (ali DX-ih).

 

Začel sem "zbirati" države in se po osmih mesecih včlanil v največji svetovni klub Alfa tango.

Najdete nas tudi na spletnih straneh.

Uradna stran

  

Kot vidite, Slovencev v tem klubu, pa čeprav gre za najmočnejšega na svetu, ni prav veliko (zahtevni pogoji včlanitve).

Ker pa v vsaki stvari, s katero človek dela, obstajajo tudi neraziskane smeri, sem združil dva hobija: Postajo in računalnik.
Uporabljati sem začel Packet radio. Gre za pošiljanje tekstovnih paketov (krajših besedil) oz. nekaj zelo podobnega, kot je na internetu IRC, le da tukaj ne uporabljamo dragega telefona ampak zastonj "luft".

Kmalu zatem pa je prešla v uporabo tudi SSTV (Slow Scanning TeleVision) ali neke vrste pošiljanja slik na daljavo.

Sedanjost
Od leta 2001 tudi nisem več član AT (ni časa). GSM so postali prepoceni. Sem pa tja me piči, pa naredim kako vezo s svetom, lokal je skoraj popolnoma mrtev. Pride pa prav še vedno »luft« komunikacija, ki se je z Rokom dostikrat posluživa. Novejša oblika walkie-talkieja, ravno tako poceni za nabavit, zastonj za uporabljat, predvsem pa zabavno in v določenih trenutkih zelo uporabno, da se ni potrebno dret iz enega konca hiše na drugega.