Kemija

 


 

 

 

Kemija – predmet, ki ga večina zasovraži v osnovni šoli in ga nato sovraži še celo življenje. In to samo zaradi enega razloga, ker ga ne razume. Ne bom se opiral na rek, da je kemija okoli vse nas, da bi vas potolažil,  saj to velja za vsako znanost. Le, da je kemija nekoliko bolj abstraktna.

 


 

Pacati sem začel že v 6. razredu osnovne šole. Kaj bi dal, da bi danes tisti, ki pišejo učbenike, napisali kaj tako človeku prijaznega kot je knjižica, ki mi je takrat prišla pod roke. In še danes se z veseljem spomnim male kemijske biblije:

 

Prezelj Maks: MLADI KEMIK

(pri ogledu bodite potrpežljivi, saj je linija počasna)

 

Prezelj Maks: MLADI KEMIK (low quality)

 

Najprej sem delal manjšimi količinami in ozkim naborom kemikalij. V glavnem po načinu »ko mačke ni doma, miši plešejo«. Količina in raznovrstnost uporabljenih kemikalij se je z leti večala in se povečuje še danes. In zakaj kemija poleg posla tudi hobi? Enostavno, rad jo imam.

 


 

Na Gimnaziji se skupaj z zagretimi dijaki srečamo enkrat tedensko. In če takrat ne smrdi, se ne zabliska ali  ne poči, potem tisti dan nismo v formi. Na srečo imamo zelo razumevajočo ravnateljico, ki se postopoma privaja sredinih šokov (pisarno ima tik nad kemijsko učilnico).

 

Kaj počnemo pa v kratkem predstavitvenem videu: