Zakaj ne Facebook-u


 

Veliko je razlogov. Med drugimi sta najmočnejša:

·         da lahko sam nadzorujem informacije, ki jih pošiljam na internet o sebi

·         informacije ostanejo pod mojo kontrolo. Vedno jih lahko pobrišem, ne da bi moral za to prositi neko večjo korporacijo.

 


 

Pomislite le nase, ko boste deset let starejši in bodo na internetu vsakomur dostopne vaše sedanje slike ali objave. Bodo še moralno sprejemljive?

 

Kaj se dogaja drugim, lahko preberete na:http://cekin.si/clanek/kariera_in_izobrazevanje/facebook-mi-je-unicil-kariero.html

 

Učiteljica je na Facebooku objavila svoje sproščene fotografije iz počitnikovanja. Ker so se vodstvu šole zdele neprimerne, so jo odpustili.

Facebook nas je navadil, da v svetovno omrežje sporočamo praktično vse kar nam roji po glavi. Na žalost so vedno bolj pogosti primeri posameznikov, ki so zaradi objavljenih vsebin izgubili službo ali pa si celo nakopali kakšno tožbo.

Primer učiteljice, ki je izgubila službo, ker je na Facebooku objavila fotografije na katerih uživa v pitju vina oziroma piva, že mesece odmeva po svetu. Uprava šole je učiteljico Ashley Payne odpustila zaradi protesta anonimnega starša ene izmed učenk, ki je od uprave šole zahteval, da kaznuje obnašanje, ki je lahko slab zgled otrokom. Kot se je izkazalo v sodnem procesu, pa obstaja velika verjetnost, da je sporno elektronsko pismo poslal užaljeni sodelavec ali kakšen od ljubosumnih zavrnjenih fantov.

 

Bodite pozorni na to, kdo spremlja vašo stran.

Gloria Gadsden je bila profesorica sociologije na eni izmed ameriških univerz. Po enem izmed napornih dni, ko je obnašanje njenih študentov rahlo načelo njeno dobro počutje, je na Facebook zapisala: "Ali kdo ve, kje bi lahko našla zelo diskretnega morilca? Ja, danes je bil eden tistih dni." Čez mesec dni se je zopet pošalila: “Danes sem imela dober dan. Niti enkrat me ni prešinilo, da bi ubila katerega od študentov.“ V Ameriki, kjer so pokoli v izobraževalnih institucijah postali skoraj del vsakdana, njenega črnega humorja niso dobro sprejeli in jo suspendirali za mesec dni.

Pametni policist iz Atlante je redno posodabljal svoj status na facebooku z občutljivimi podrobnostmi o svojem delu. Vpisoval je podrobnosti o sodelovanju z FBI-jem, vpisoval je datume in ure, ko je delal pod krinko, seveda pa je večkrat tudi pojamral nad svojo službo. Kljub temu, da je bila njegova stran na Facebooku zasebna, njegovih šefov to ni ustavilo. Odpustili so g apo hitrem postopku.

Zaporniški paznik se je uspel pohvaliti s svojimi delovnimi dosežki. Enega od zapornikov je namreč pošteno premikastil. Odobravanje in podporo je preko komentarjev požel še od dveh svojih kolegov. Vsi trije si sedaj lahko svoje bojne zgodbe delijo v živo, saj imajo zaradi brezposelnosti veliko prostega časa.

Enemu izmed ameriških bolničarjev, zaposlenem na urgenci, se je zazdelo, da bi bilo pametno, da bi delil s prijatelji tisto, kar so lahko videli le izbrani. Slike umorjencev. Ne dolgo za tem, ko je na spletu objavil sliko umorjenca, ki so ga zadavili z žico, se je lahko poslovil od svojega priviligiranega položaja.

V eni izmed amerških bolnišnic so odpustili kar 13 medicinskih sester zaradi komentarjev, ki so jih podale na zasebni strani, ki so jo odprli zaposleni in se na njej pogovarjali v zasebnem času, seveda pa ob tem komentirali tudi stvari, ki so se jim dogajale v službi. Ena izmed sester je pokomentirala obnašanje ene izmed pacientk z besedami: “Ta ženska je bila nora!“ in izgubila službo. Druga je na vprašanje enega izmed obiskovalcev strani zakaj so ljudje lahko ustreljeni ob treh zjutraj odgovorila: "Zato ker so jih najbrž zalotili pri prodaji biblij na poti v cerkev.“ Odpustili so jo zaradi diskriminacije žrtev strelnega orožja in črncev.

Nekaterim delodjalcem je očitno dovolj že to, da se v službi dolgočasite. Mlada šestnajstletna pisarniška vajenka je na Facebooku pojamrala, da ji je dolgčas, ker v službi le skenira in uničuje stare dokumente. Karierne izzive sedaj išče drugje.

Kar 13 uslužbencev letalske družbe Virgin Atlantic je dobilo odpoved, ker so se na facebooku pritoževali nad delovnimi razmerami, potniki, čistočo in varnostjo letal. Upravo družbe je zmotilo predvsem žaljenje potnikov. Uradno so trinajsterico odpustili, ker so kršili delovno pogodbo in ker niso izpolnjevali visokih etičnih standardov, ki jih družba zahteva od svojih zaposlenih.


Tistim, ki res ne morejo brez Faceooka, pa nekaj nasvetov iz:

https://safe.si/napotek/zascita-zasebnosti-na-facebooku

 

10 nastavitev zasebnosti, ki bi jih moral poznati vsak uporabnik Facebooka

Uporabnik sam odloča o tem, katere informacije in slike bo dal v svoj profil, prav tako sam odloča o tem, s kom bo informacije in slike delil. Tukaj je opisanih 10 korakov, s katerimi lahko zaščitite vaše podatke na Facebook profilu. Oglejte si vodič o tem, kako nastaviti zasebnost svojega profila.

1. Uporabljate svoje »sezname prijateljev« (Friend Lists)

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238570008seznam_stikov.gifFacebook ponuja možnost, da si uporabnik ustvari skupine prijateljev glede na svoje preference. Lahko na primer ustvarite seznam prijateljev, s katerimi se tedensko srečujete le v knjižnem klubu, ali pa ustvarite različne skupine prijateljev, ki so del vaših različnih aktivnosti. Tako boste, glede na tip skupine, svoje prijatelje zlahka našli in z njimi komunicirali.

Nekaj zelo pomembnih dejstev o seznamih prijateljev:

·         vsakega prijatelja lahko dodate v več kot samo eno skupino,

·         skupine prijateljev uporabljajte na enak način kot oznake (Tags) drugje na spletu,

·         za vsako skupino prijateljev lahko določite drugačne nastavitve zasebnosti.

V nadaljevanju pa malce bolj podrobno o zgornjih dejstvih: običajna nastavitev za skupine bi bila recimo: prijatelji, družina, služba. Vsaki od teh skupin lahko določite drugačne nastavitve zasebnosti in tako lahko na primer objavite fotografije z zabave prejšnjo noč, ki jih želite pokazati samo prijateljem, ne pa tudi družini in sodelavcem.

Če imate mnogo prijateljev, so vam seznami prijateljev lahko v veliko pomoč pri pregledu nad njimi. Lahko na primer ustvarite 20 seznamov in kategorizirate prijatelje po mestih, kjer jih videvate ali ste jih spoznali (New York, San Francisco, itd.) in po svojem odnosu do njih (službeno, družina, prijatelji, ipd.).

Svoje nastavitve glede seznamov prijateljev lahko spreminjate po kliku na kategorijo »prijatelji« na domači strani.
 

2. Odstranite se iz Facebookovih rezultatov iskanj

Predstavljajte si, da ste učitelj – če vam ni ravno v interesu, da vaši učenci vedo, da imate svoj profil na Facebooku in da vedo vse o tem, kaj počnete v zasebnem življenju, lahko enostavno zahtevate, da se vaš profil ne bo pojavil med zadetki pri poimenskem iskanju. Tako vas drugi uporabniki ne bodo mogli najti.

Kako se odstraniti iz zadetkov pri iskanju uporabnikov na Facebooku?

·         Pojdite na »nastavitve zasebnosti« na domači strani in kliknite na »iskanje« (Search Privacy Settings Page),

·         pod »Rezultat iskanja na Facebooku« (Search Visibility) izberite »samo prijatelji« (to vas bo popolnoma umaknilo iz rezultatov iskanja na Facebooku, zato razmislite, če si to želite. Lahko določite tudi druge skupine, v okviru katerih vas uporabniki lahko najdejo pri iskanju – recimo »prijatelji mojih prijateljev«),

·         kliknite »shrani spremembe«.

Osnovne nastavitve Facebooka omogočajo, da ste vidni vsem v vašem omrežju. Pogosto se uporabniki tega ne zavedajo in zato je nastavitev vidnosti prva stvar, ki jo želijo spremeniti.
 

3. Odstranite se iz Googla

Facebook pridobi ogromno prometa, ker prikazuje uporabniške profile v rezultatih spletnih iskalnikov. Informacije, ki so trenutno prikazane vsebujejo vašo fotografijo, seznam vaših prijateljev, povezavo za dodajanje med prijatelje, povezavo za pošiljanje sporočil in seznam spletnih strani, katerih član ste (do 20 strani).

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238568314odstarni_google2.jpg

Za nekatere je njihov Facebook profil, prikazan v rezultatih spletnih iskalnikov, zelo uporaben, saj želijo, da so njihovi kontaktni podatki na voljo drugim, nimajo pa svoje spletne strani. Facebook se običajno znajde visoko med zadetki pri spletnih iskalniki in če bi radi bili enostavno dostopni, je vidnost vašega profila v spletnih iskalnikih zelo dobra ideja. Če pa ste med tistimi, ki ne želijo, da so informacije o vas tako široko dostopne, sledite naslednjim korakom.

Če še enkrat obiščete isto stran: »nastavitve zasebnosti« / »iskanje« (Search Privacy Settings Page) lahko nadzorujete, kako vidni ste Googlu in ostalim spletnim iskalnikom. Če izbrišete kljukico pri frazi »Javni iskalni rezultat« to pomeni, da vaš profil ne bo viden spletnim iskalnikom.
 

4. Izognite se neslavnim napakam pri oznakah (Tags) na fotografijah in videih

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238568925drunk-tag.gif

Klasični problem Facebooka: neke noči ali nekega dne ste se za par uric sprostili in fotografije ali videi, ki so takrat nastali, se kar naenkrat znajdejo na ogled vsem, ne samo vašim najbližjim prijateljem. Posledice so seveda lahko grozne – ljudje so že bili odpuščeni, ko je njihov nadrejeni videl objavljen material; za nekatere je objava pomenila velike težave v razmerjih.

Kako torej preprečiti neslavnim označenim fotografijam in videom, da se pojavijo v »novicah« (Newsfeed) vseh vaših prijateljev? Precej preprosto. Pojdite na stran »zasebnost« in kliknite na »Informacije na profilu« (Profile Privacy Page). Spremenite nastavitve pod »Fotografije in videoposnetki, na katerih sem jaz« (Photos Tagged of You). Izberite možnost »po meri« (Customize) in prikazalo se bo okence, ki je na sliki spodaj.

Izberite možnost »samo jaz« (Only Me), če bi radi, da je ves slikovni material na katerem ste označeni čisto zaseben in ga lahko vidite samo vi. Če pa bi radi, da fotografije vidijo le nekateri prijatelji, jih lahko izberete in dodate pod možnostjo  »nekateri prijatelji« (Some Friends). V okvirčku, ki se odpre, lahko določite posamezne prijatelje ali sezname prijateljev, ki bodo lahko videli material, na katerem ste označeni.

http://www.safe.si/uploadi/editor/1265128256fb_custom.png
 

5. Zaščitite svoje albume

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238570184album_fotografij.gifČe ste na Facebook dodali albume s fotografijami, preverite, če ste jih pravilno označili.

Pogosto uporabniki določijo, da fotografij, na katerih so označeni, določeni prijatelji ne morejo videti, hkrati pa pustijo, da so njihovi albumi še vedno vidni vsem.

Če bi radi, da so vse vaše fotografije nevidne, morate to določiti za vsak album posebej.

Zasebnost albumov urejate tako, da na profilu kliknete na »albume«, in kasneje na »zasebnost albumov«, kjer lahko določite vidnost vsakega albuma (na sliki spodaj). To je zelo uporabna možnost in priporočljivo je, da jo uporabljate. Tako lahko svoje fotografije na Facebooku shranjujete kakor dolgo hočete in zagotovite, da jih delite samo z osebami, za katere želite, da jih vidijo.

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238570242album_nastavitve.gif

6. Preprečite, da se zgodbe o vas pojavljajo v »Novicah« (Newsfeed) vaših prijateljev

Oh, ste se res ravnokar razšli s punco/fantom? Joj, škoda! In najbrž si kaj podobnega mislijo tudi vsi vaši prijatelji in poslovni kontakti, ki so prejeli novico o tem. Na Facebooku lahko opazujemo, kako se končujejo zakoni in sledimo parom, ki se ne morejo odločiti, kakšen status točno imajo.

Nekateri imajo svoj status radi viden, spet drugi pa nočejo deliti svojih zvez z vsemi kontakti. In za tiste, ki bi radi obdržali svoje zveze zase in se izognili potencialnim vprašanjem in vpletanjem, velja naslednji nasvet: zasebnost svojega statusa lahko nadzorujete na različne načine. Kot prvo na »nastavitvah zasebnosti« kliknete na »Informacije na profilu« in pri »Družina in razmerje« določite komu so vidni ti podatki.

http://www.safe.si/uploadi/editor/1265132940osebni_podatki.png

Kot drugo lahko na svojem profilu v okvirju »Osebni podatki« (slika zgoraj) odstranite kljukico pri »Stan« in tako skrijete podatek glede vaše ljubezenske zveze. To je dobro uporabiti, če ne želite, da so vidne kar vse osebne informacije o vas.

Tretja možnost, da se izognete situacijam povezanim s statusi je, da spremenite nastavitve pod »podatki« (basic information) na vašem profilu. Vaše zveze spadajo tudi pod osnovne podatke o vas, zato v primeru, da spreminjate osnovne podatke, pazite na ostale informacije, kot so spol, rojstni datum, omrežja ipd.
 

7. Zaščita pred objavljenimi zgodbami iz aplikacij

Nadzorovanje zasebnosti pri aplikacijah je malce bolj zapleteno. Ko aplikacijo dodate, se na vašem profilu običajno takoj znajde novica o tem. Obstaja recimo aplikacija »Have sex«, katere edini namen je, da vašim prijateljem sporoči novico o tem. Brez opozorila bo aplikacija na vašem profilu pustila le sporočilo »Nick just published to the world that he is having sex«.

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238571421have-sex-notify.gif

Najbrž ne bi želeli, da take in podobne novičke vidijo npr. vaši poslovni kontakti. Zato je pomembno, da nadzorujete, kaj se zgodi na vašem profilu, ko dodate aplikacijo. Ko aplikacijo inštalirate preverite, če je na vašem profilu nastala kakšna neprijetna novica.

Najverjetneje aplikacije ne bodo objavljale nobenih zgodb, pa vendar je na Facebooku tudi mnogo takih, ki objavljajo zgodbe brez opozorila. Temu se lahko izognete na dva načina: ne dodajajte aplikacij ali pa preglejte svoj profil vsakič ko kako dodate. Za aplikacije, ki jih poznate in jim zaupate načeloma ni treba skrbeti, nove pa so lahko nepredvidljive.
 

8. Obdržite svoje kontaktne podatke v zasebnosti

Če uporabljate Facebook za zasebne in službene namene, se lahko kmalu soočite s poplavo kontaktov. Nekatere od njih morda poznate zelo bežno in če ne želite, da so vaši kontaktni podatki vidni kar vsem, lahko omejite, da jih vidijo le tisti, ki so vam blizu.

Če imate objavljeno npr. telefonsko številko in svoj zasebni e-mail je to lahko zelo koristno za prijatelje, saj vas tako lahko vedno najdejo, če izgubijo ali pozabijo vaše kontaktne podatke. Vendar pa se lahko zgodi tudi, da vas kar naenkrat pokliče nekdo, za katerega se vam ne sanja, kako je prišel/prišla do vaše telefonske številke.

Če želite omejiti, komu so vaši kontaktni podatki vidni, to storite na povezavi »podatki« (info) na vašem profilu. Pod »kontaktni podatki« kliknite na »uredi« in odprlo se vam bo okence spodaj, kjer enostavno urejate svoje podatke. Za vsak podatek, objavljen v profilu lahko nastavite posebno nastavitev, tako da kontakti, ki vas niso blizu npr. ne morejo videti vaše telefonske številke.

Na tak način lahko tudi dobro izkoristite svoje sezname prijateljev. Če se naučite operiranja s seznami prijateljev, bodo vaše aktivnosti na Facebooku bolj pregledne in bolj varne.

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238571581kontaktn_podatki5.gif
 

9. Izognite se neprijetnim objavam na zidu

Če vi uporabljate Facebook tudi za poslovne namene, to še ne pomeni, da ga tudi vaši prijatelji. Zato se kaj lahko zgodi, da bo kdo od vaših prijateljev na vaši steni objavil kakšno ne ravno za službo primerno izjavo, ki ima lahko slabe posledice. Zato je bolje, če uredite nastavitve zidu glede na to, ali lahko prijatelji objavljajo na vašem zidu in kdo lahko vidi vaš zid. To lahko storite na dveh mestih.

Prilagodite nastavitve glede tega, kdo lahko vidi vaš zid.

Na svojem profilu, na zidu, kliknite na »možnosti/nastavitve« (Settings). Pri frazi (slika spodaj) »Kdo lahko vidi prijateljska sporočila?« (Who can see posts made by friends?) lahko prilagodite nastavitev glede tega, kod lahko vidi vaš zid. Priporočljivo je, da so nastavitve podobne kot pri prejšnjem nasvetu glede kontaktnih podatkov.

http://www.safe.si/uploadi/editor/1238571816pisanje_zid.gif

Nadzorujte, kdo lahko piše na vaš zid.

Poleg tega, da lahko nadzorujete kdo vidi vaš zid, lahko tudi nadzorujete kdo lahko objavlja na vašem zidu. Če bi radi preprečili prijateljem, da objavljajo na vašem zidu, pojdite na »nastavitve zasebnosti/informacije na profilu« (Profile Privacy Settings Page), kjer najdete oznako »Dovoli prijateljem, da objavljajo na tvojem zidu« . Tu lahko popolnoma prepoveste kontaktom, da objavljajo na vašem zidu.
 

10. Obdržite svoj seznam prijateljev zase

Čeprav je zabavno imeti na stotine in tisoče prijateljev na Facebooku, bi nekateri od njih morda želeli imeti več zasebnosti. Zato je včasih dobro, da seznam vaših prijateljev ni viden prav vsem. Tako tudi ne pride do zlorabe vašega seznama, kjer lahko eden od vaših kontaktov izbira osebe iz vašega seznama za poslovne ali druge namene. Poleg tega so seznami prijateljev lahko vidni tudi prek rezultatov iskanja spletnih iskalnikov in zato je bolje poskrbeti za te nastavitve.

Nastavitve glede vidnosti liste prijateljev lahko spremenite na profilu v okvirju »Prijatelji« (Friends), kot prikazuje slika spodaj.

http://www.safe.si/uploadi/editor/1265129293prijatelji.png
 

Zaključek

To je 10 majhnih korakov, kako lahko zaščitite svojo zasebnost na Facebooku. Vendar ne pozabite, da nikoli ne boste mogli preprečiti objave vsega materiala, če se bodo vaši prijatelji odločili objaviti kaj, kar vam ni po godu. Pa čeprav ste zaščitili dele svojega profila.

Najboljši nasvet, da se izognete težavam z zasebnostjo na Facebooku je, da ne sprejemate napačnih odločitev v svojem zasebnem življenju. Zavedajte se, da Facebook ponuja nastavitve zasebnosti, predvsem pa sledite temu, kaj vaši prijatelji o vas objavljajo. Čeprav mogoče ne želite uporabiti vseh zgoraj opisanih nastavitev, je dobro, da jih poznate in veste kako se je mogoče izogniti neprijetnostim, ki se lahko na Facebooku zgodijo.

Post scriptum: dovolj dolgo sem se upiral, vendar na koncu 20. 9. 2011 zaradi službenih obveznosti podlegel.